UURTJE VOOR JE BUURTJE

Over ons
Als hardwerkende studenten, hebben wij als groep van vijf individuen tijdens onze middelbare schooljaren in VWO5-6 de gelegenheid gekregen om binnen het kader van ons informaticavak een project te ontwikkelen dat gericht is op het versterken van de sociale banden binnen de Norbertuswijk in Horst, dit gaan wij doen met behulp van moderne Informatie- en Communicatietechnologie (ICT).
Achterliggende gedachte

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren, zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Maar niet alleen ouderen voelen zich eenzaam, dit is ook een probleem voor veel jongeren. De corona crisis heeft dit verergerd. Daarom hebben we als team de mogelijkheid gekregen om een product te ontwerpen als oplossing voor dit maatschappelijk probleem. We willen met ons product eenzame ouderen en jongeren uit hun gesloten wereld halen. Door middel van een combinatie van technologie en de goedheid van de mens willen we dit probleem verzachten.

Ons product

Wij willen ons project voortzetten als een non-profit organisatie die helpt bij het bevorderen van de sociale cohesie.
De mensen die willen helpen noemen we ‘buddies’, de buddies gebruiken de “Uurtje voor je Buurtje”-app. De buddies zijn vooral (jongere) personen die meer verstand hebben van nieuwe technologie, zodat deze makkelijke overweg kunnen gaan met de app. De app is door middel van Internet of Things verbonden met een gezelschapsdiertje. Dit zorgt ervoor dat oudere mensen in huis een gevoel van herkenning en betrouwbaarheid krijgen en niet een gevoel van afschuw. Op dit gezelschapsdiertje zitten LED-lampjes en een knop, als er op deze knop gedrukt wordt zal er een melding gaan naar de app op de telefoon van de buddies. De buddies krijgen op de app een melding waarin staat “Mevrouw Janssen wil graag dat er iemand op bezoek komt”. Op dat moment zoekt en koppelt de app een buddy aan mevrouw Janssen en zullen de LED-lampjes op de schilpad blauw kleuren. .
De app zelf gaat ook terug naar de essentie, de melding die je krijgt kun je op een simpele manier accepteren of afwijzen.
De buddies zijn allemaal vrijwilligers, maar ze kunnen een vrijwilligersvergoeding krijgen uit subsidies van de gemeente.